Nu ska allmänheten hitta till Lilla Brattön vid Tjörn – ”Vi vill erbjuda en semesterö från förr”

maj 14, 2024 | Pressmeddelande

Med 100-årig historia som semesterdestination för Verkstadsklubben SKF ska Lilla Brattön vid Tjörn bli ett självklart val under 2024. Med hjälp av nya partners och upprustning av området vill klubben att fler ska upptäcka semesterön i Hakefjorden.

ー Ön har alltid välkomnat allmänheten. Och nu hoppas vi att fler inser att den här platsen existerar och därmed kan ta del av något genuint. All renovering och upprustning har utgått från de bostäder som redan finns. Nu kan vi faktiskt erbjuda en uppdaterad och samtidigt bevarad semesterö från förr som har bibehållit sin identitet och charm, säger Sören Glader från Verkstadsklubben SKF och som har spenderat somrar på ön i över 40 år.

Män på klippa bredvid skylt med texten L:A Brattön

Historien om Lilla Brattön som semesterö började redan 1926 när ägaren av ön och tillika SKF-grundaren Sven Wingquist på sin 50-årsdag valde att skänka platsen till företagets verkstadsklubb där de anställda med familjer skulle kunna fira sin ledighet. Knappt 100 år efter övertagandet vill verkstadsklubben göra ett nytag. Med hjälp av den nya partnern Invest Group har verkstadsklubben kunnat modernisera ön genom att bevara och rusta upp befintliga bostäder för att kunna välkomna fler till ön, belägen i Hakefjorden i anslutning till Tjörnbron.

Daniel Olsson är vd på Invest Group och ny partner till verkstadsklubben.

ーDet här är verkligen en fantastisk plats. Den här platsen är fylld med historia som det gäller att ha respekt för. Tillsammans med verkstadsklubben har vi försökt bibehålla det som har format ön under 1900-talet och hoppas nu kunna erbjuda något genuint som samtidigt fungerar 2024.

Totalt kommer besökarna att husera i något av öns 80 bostäder, varav 23 renoverade, där byggår varierar från tidigt till sent 1900-tal. Med hjälp av nya bryggor, småbåtshamn, hopp-torn och ordnade grönytor är tanken att besökarna ska kunna uppleva miljöer med autentiska 1700-talsbyggnader och aktiviteter som bad, bastu och äventyrsgolf. I den upprustade skärgårdsrestaurangen Elviras kommer gäster kunna ta del av konserter och samtidigt få all mat serverad på handtillverkat porslin. Transport till och från ön sker, precis som de senaste 60 åren, via M/S Granita från Almön. Och precis som under 1900-talet kommer ön att erbjuda gratis simskola för alla under sommaren.

Sören Glader, medlem i verkstadsklubben SKF, är en av de som spenderat sina somrar på Lilla Brattön.

ーFör oss har det varit grundläggande att inte överexploatera ön utan snarare ta tillvara på något som gör att alla känner sig välkomna. För oss som vistas på Lilla Brattön är det här en fantastisk möjlighet att visa allmänheten vad idyll egentligen innebär. För mig betyder Lilla Brattön gemenskap och semester. Både min fru och svåger är uppvuxna på ön, har lärt sig simma i Hakefjorden och familjen har firat mängder av midsomrar tillsammans med de övriga gästerna på ön. Även om det inte är alla som har känt till öns existens så har Lilla Brattön alltid kännetecknats av att alla alltid har varit välkomna. Oavsett vem du är.

ーVerkstadsklubben kommer fortfarande vara inblandade i driften av ön och anledningen till att vi kontaktade just Daniel och Invest Group var för sin bakgrund inom fastigheter och besöksnäringen. Tillsammans med vår nya partner kan vi både modernisera ön samtidigt som Lilla Brattön blir som en semesterö från förr, säger Sören Glader.

Fakta Lilla Brattön

Vad: Semesterö som historiskt drivits av Verkstadsklubben SKF.

Var: Hakefjorden vid Tjörnbrön. Färja från Almön.

Öppet: Maj – oktober

Antal stugor: 80

För mer information

Daniel Olsson, vd Invest Group
daniel@investgroup.se
0701 – 06 50 00

Sören Glader, medlem Verkstadsklubben SKF
0733 – 99 08 95

För mer bilder
Lillabratton.se